Terapevtska protibolečinska masaža

Bolečine v hrbtenici povezujemo z omejenim gibanjem, v današnjem času s stresom, ki je neposredno odgovoren za nastanek bolečin v vratu in ramenskem obroču. Bolečine v ledvenem in križničnem predelu pestijo skoraj vsakogar med nami, za kar pa je poleg nepravilnega dvigovanja bremen krivo tudi pretirano sedenje, prekomerna teža,…
Najpogostejši vzrok je torej dolgotrajen sedeč položaj, pomanjkanje gibanja, zaradi katerega se mišice skrčijo. Pojavijo se zatrdline v mišici, ki ramenski obroč, vratni in ledveni predel tako še bolj zategujejo, odvzamejo občutek lahkotnosti in pojavi se bolečina. Ravno občutek lahkotnosti, pa je željeno stanje posameznika, saj nam daje polet za doseganje zastavljenih ciljev.
Za sprostitev kronično prizadetih delov mišičnega tkiva in ovojnic uporabljamo masažo globokih tkiv. Ključna prednost izbrane metode masaže je ciljano, točkovno sproščanje skoncentrirane napetosti v mišicah, s katero prodremo globlje v tkivo, kar z običajno masažno tehniko ni mogoče doseči.
Globinsko masažo uporabljamo za odpravljanje mišičnih zatrdlin, brazgotin, za korekcijo slabe telesne drže, aplicira se pri pojavu skrajšanja mišičnih vlaken in kit ter tudi za normalizacijo mehkega tkiva ob poškodbah.

Uporaba te tehnike v enem tretmaju po celem telesu ni primerna, saj je metoda pre agresivna, da bi telo zmoglo zdržati napor in nemoteno delovati naprej. Zato se jo izkorišča in umešča kot popestritev in dopolnitev tako športne, kot klasične masaže, seveda ob upoštevanju predispozicij in posebnosti ter tipičnih težav posameznika oziroma jo aplicira terapevt samostojno, kadar pri pacientu zazna težavno območje ali predel, ki je potreben tovrstne obravnave.
Pri tej tehniki se pojavijo določeni stranski učinki, ki pa jih pacient občuti v naslednjih dneh po masaži, in sicer kot rahlo bolečino, toploto v mišicah in prisotnost prijetne utrujenosti. Učinek olajšanja in sprostitve nastopita kasneje, najbolj pa sta izrazita ob ponovni vzpostavitvi mišičnega napora.
Tovrstno masažo lahko posameznik, če želi doseči dober rezultat, doživi kot precej bolečo, zato jo zaključimo s prijetno masažo stopal, ki ob koncu telo, živčevje in um, dodatno razbremeni in sprosti.