Utesnitev karpalnega kanala

Masaza feelgood
UTESNITEV KARPALNNEGA KANALA – REŠITEV BREZ OPERACIJE

Izkušnja

Terapevtska masaža namesto operacije
Že pred 8 leti so se mi začeli pojavljati prvi znaki utesnitve živca v karpalnem kanalu. Prihajalo je do mravljinčenja, bolečin v celi roki in gluhih prstov. Zadnje leto je bilo stanje tako neznosno in resno, da so me bolečine in mravljinčenje zbujale tudi 5x na noč in odločila sem se za operacijo.
Ravno v tem času sem prišla k Mateji na masažo zaradi zateglosti v vratu in odločili sva se, da pred operacijo poizkusiva z manualno terapijo. Začeli sva s 5 tretmaji Bownove terapije, dodajali še masažo z oljem in stanje se je iz tedna v teden izboljševalo. Stanje je sedaj BISTVENO boljše, Izboljšalo se je do te mere, da bolečin ni več, komaj kdaj še imam gluhe prste, če zares pretiravam, mrtvičenja in nočnega zbujanja pa pravtako ni več.
Opracijo sem z veseljem odpovedala. Za vzdrževanje zdravega stanja delam vaje in prihajam na redne vzdrževalne masaže.
Marija Štefančič Gašperšič, dr.med., specialistka družinske medicine

Sindrom karpalnega kanala je pogosta težava, kjer pride do utesnitve živca v zapestnem kanalu. Največkrat se pojavi zaradi dolgotrajnega ponavljanja enakih gibov v zapestju, vendar to ni edini vzrok. Vzrok je lahko tudi zastajanje tekočine zaradi nosečnosti ali težav s ščitnico, poškodbe roke, diabetes, povečana telesna teža, ipd.
Sindrom karpalnega kanala spada v svetovnem merilu na 6. mesto najpogostejših poklicnih bolezni.
Karpalni kanal je ozek prehod v zapestju, kjer se nahajajo:
• Mediani živec je živec, ki ima izvor v vratni hrbtenici in poteka do konic prstov. Oživčuje palec, kazalec, sredinec in polovico prstanca.
• Kite mišic upogibalk zapestja drsijo po kanalu gor in dol, medtem ko upogibamo in iztegujemo prste na rokah.
• Ovojnice tetiv mišic imajo zaščitno vlogo in omogočajo lažje drsenje po kanalu.
• Transverzalni karpalni ligament je močna vez, ki obdaja in prekriva lok karpalnega tunela ter tvori strehi podobno strukturo.
• Zapestne kosti tvorijo trdno podlago in stranski del karpalnega tunela.

Masaza feelgood

Vsaka sprememba na kitah, kot je vnetje, ima lahko za posledico oteklino in odebelitev ovojnice kit. Ovojnica začne otekati, se zadebeli, s tem nastane povečan pritisk v zapestnem prehodu, ker se kosti in ligamenti ne morejo raztegniti. Povečan pritisk pritisne živec ob transverzalni zapestni ligament. Pritisk sčasoma povzroči, da živec ne more več normalno delovati, zaradi česar se pojavi bolečina, ki jo spremljata drevenenje oz. mrtvičenje palca, kazalca in sredinca ter manjša občutljivost roke. Najbolj izrazita je upadlost mišice v palcu, ko je onemogočen prijem.

Ukrepi, ki pomagajo pri sindromu karpalnega kanala
Motnjo se da velikokrat preprečiti že s preprostimi spremembami na delovnem mestu. Če delate za računalnikom, kjer so gibi rok enolični, upoštevajte spodnje napotke.
– Stol naj bo nagnjen nekoliko naprej, da omogoča pravilni položaj kolen
– Pri sedenju mora biti hrbet vzravnan in v bokih nagnjen nekoliko naprej.
– Naslonjalo stola mora biti oblikovano tako, da ohranja naravni lok hrbtenice.
– Računalniški zaslon naj bo v ravnini oči ali nekoliko nižje, prsti pa naj imajo možnost, da se lahno upognejo. Z njimi delajmo, ne da bi obračali zapestje.
– Podlaga za miško naj ima oporo za zapestje
– Najboljši položaj za tipkovnico je v ravnini ali pod ravnijo komolcev,
– Noge naj bodo pri sedenju trdno na tleh.
– Vsakih 15 minut vstanite, se pretegnite ali sprehodite. Opravljanje iste naloge dalj časa namreč preobremeni utrujene mišice
– Izogibajte se položajev, ki povečajo kompresijo na mediani živec. Še posebej ponoči ni priporočljiv položaj na boku, s stisnjenimi rokami k sebi. Če ne morete kontrolirati položaja ponoči, je priporočljiva nošnja opornice, ki prepreči upogib v zapestju.

Raztezalne vaje za zapestje: Vsaka vaja naj traja 20 sekund

– Iztegnite roke predse, dlan naj bo obrnjena proti steni in navzdol, kot bi se želeli nasloniti, vendar dlan navzdol. Z drugo roko primite prste in jih potiskajte navzdol in k sebi. Komolec je izravnan, čutite napetost v dlani in notranji strani podlakti
– Roki združite kot v molitvi in krpko pritiskajte skupaj. Kot nadlakti, podlakti in zapestja je povsod 90°. Združeni dlani naj se spalcema dotikata prsnice.
– Roko pokrčimo v komolcu na 90°, dlan je obrnjena navzgor. Z drugo roko primi palec in ga potiskaj navzdol proti tlom.
– Postopoma krčimo prste po sklepih, začnemo zgoraj iz iztegnjenega in nadaljujemo s selektivnim krčenjem sklepov
– Delamo še vaje s palcem. Počasi drsimo po dlani s palcem navzdol. Približamo palec in mezinec.
– Nevtralni položaj: Kadar počivamo mora biti roka v nevtralnem položaju. Včasih pomaga, če v rokah držimo mehko žogico.
Po mnenju nekaterih strokovnjakov tovrstne težave izvirajo že iz same drže telesa med enolično aktivnostjo. Povezavo se najde tudi z nepravilnim dihanjem, ko je razpon dihanja omejen. Največkrat pride do tega zaradi sedenja, kjer je prsni del skrčen, celotna lega dolgotrajno skrčenega telesa pa onemogoča prost pretok krvi in živčnih impulzov.
Poleg omenjenih vaj je za ljudi s sindromom karpalnega kanala priporočljiva masaža. Ta namreč poživi krvni obtok v ramenih, vratu in v rokah ter tako pripomore k preprečevanju težav. Ne pozabite se ukvarjati s telesno dejavnostjo. Vsi, ki delate sede, posebno tisti, ki pri tem izvajate enolične gibe, bi morali skrbeti za krepitev telesne kondicije. Fizična vadba izboljšuje držo, moč in napetost mišic, kar varuje pred nastankom karpalnega sindroma.
Zdravniki največkrat predpišejo nošnjo opornice ponoči, da ne prihaja do krčenja v zapestju in se prepreči mravljinčenje, priporočajo jemanje vitaminov B kompleksa, ki ugodno vpliva na delovanje živčevja, Omega 3 maščobnih kislin, ki preprečuje vnetja, lahko tudi fizioterapijo in v končni fazi, operacijo.
Preden pa se odločite za operacijo, se posvetujte in začnite sanirati težavo z masažo in vajami.